fredag den 8. juni 2012

Vidunderligt, voldsomt smittende, sprogligt overskud, men blot pludre-plapre på højt niveau (?)

Forsidehistorien i dagens Information er skrevet af Erik Skyum-Nielsen. På avisens forside hedder det: 'Skabelonen for forårets bøger: DE ER KVINDER [udhævet i rødt, som signalerede det en slags afsløring?] OG SKRIVER OM SIG SELV, BARNET OG EKS'EN. Nedenunder findes tre sort-hvide portrætfotografier af Agnete Braad, Christina Hesselholdt og Stine Pilgaard

Inde i avisen gennemgår Skyum en række af forårets prosaudgivelser (der passer ind under vinklen ovenfor), særlig energi bruger han på Hesselholdt og på den nye Ondskabens Akse, som, i parentes bemærket, hans egen avis og eget vidtstrakte virke (blandt andet som en del af miljøet omkring Montanaprisen på Testrup Højskole) må tænkes at være en vægtig del af. Promenaden er også nævnt, fornemt skal det være. Men egentlig er det vel en anden forsidehistorie i netop Information han skriver sig op imod, nemlig Tue Andersen Nexøs anmeldelse af Hesselholdts seneste bog, fortællekredsen Selskabet gør op.


Skyum skriver blandt andet:
...Christina Hesselholdt, der i sin nyeste bog ret beset beskæftiger sig med nok så smertefuldt materiale: sygdom (både fysisk og psykisk), smerte, skilsmisse og opbrud, men gør det med et vidunderligt og voldsomt smittende sprogligt overskud.

(...)

I den til tider lovlig indspiste kysse-kramme-lefle-rose-klub, der med f.eks. Forfatterskolen, Testrup Højskole og den hensygnende blog Promenaden for tiden skal gøre det ud for avanceret dansk litterær debat, synes der at herske bred konsensus om at fremhæve Christina Hesselholdt som noget i særklasse specielt. Men hvad hun laver, er i mine øjne blot pludre-plapre-bøger på højt niveau. Kuppet består i at lade snakken og det løse notat bryde ind og befolke romanen eller fortællekredsen.
Hele artiklen kan læses her.

20 kommentarer:

 1. Jeg hæfter mig ved, at Skyum efter at have rost Leines historiske roman, pludselig vender, og hævder, at den kan afkodes som kamufleret autobiografi. Det synes jeg, er en træls læsemåde, der i den grad reducerer en fantastisk historisk roman, med et stof, som i den grad angår alle. At der er sammenfald mellem Leines biografi og hovedpersonen Mortens er da sandt, men det gør ikke romanen til en kamufleret autobiografi. Ikke mere end alt andet litteratur så i virkeligheden er kamufleret autobiografi, for et sted skal stoffet vel hentes, og det er nok de færreste, der får inspirationen sådan direkte ned fra skyerne, og de fleste, som på en eller anden måde må trække en del fra det levede liv.
  Noget andet er - (og nu ved jeg godt, at Skyum sikkert ikke selv har lavet overskriften) - men kunne man forestille sig overskriften "De er mænd og skriver om sig selv, faren og eksen"? Efterfulgt af en lignende sammenkogning om f.eks. Knausgård, Hans Otto Jørgensen og Morten Sabro. Hvad betyder det, at de her forfattere er kvinder? Hvorfor skal det egentlig nævnes?

  Sidst undrer jeg mig over manglen på glæde over, at der trods alt sker noget i litteraturen, som nu her med Promenaden. Ikke at man behøver rose noget til skyerne, men hvorfor skal den nødvendigvis omtales som "hensygnende"?

  SvarSlet
 2. Når jeg læser Skyum-Nielsens artikel, falder det mest i øjnene, at autofiktion er ikke kun en læserkontrakt, forfatter skriver ind i sin tekst, men også en læsestrategi. Hvis man tager de briller på, kan meget litteratur opfattes som autofiktion. Spørgsmålet er, hvornår det er interessant at bruge betegnelsen.

  Bringer det noget ekstra eller noget nyt til forståelsen af Pilgaard og Hesselholdt at opfatte deres romaner som autofiktion, eller er det i bund og grund uvæsentligt, hvad de forfatterne personligt har oplevet af sygdomme og ulykkelig kærlighed?

  Måske er det snart på tide at søge nye læsestrategier, med mindre et værk selv eksplicit beder om at blive læst med det blik, fx når det metarefleksive lag bringer jeg'ets dobbelttydighed i spil, når bogen dirkete markedsføres i sammenhæng med forfatterens personlige (lidelses)historie, eller når individer uden for litteraturen føler sig trådt for nær af et værk.

  SvarSlet
 3. Det kunne altså være en helt fantastisk artikel Mai. Den må du skrive!

  Derudover er det jo mærkeligt med Skyum. Min første reaktion (udover den åbenlyse: hvorfor skriver han ikke bare mit navn, når det nu er min anmeldelse det handler om) var at det var meget klassisk Skyum: når han skriver inden han er færdig med at tænke, så flimrer hans smagsdom helt vildt, og det kommer til udtryk i voldsomme, voldsomme angreb på værkerne. Denne gang ser man bare flimmeren, normalt ser man kun angrebet. (Som han så angrer i en opfølgende artikel 14 dage eller et halvt år senere).

  Men, altså, det er usympatisk og forvirrende. Så hellere Rifbjergs irettesættelse per læserbrev et par opslag senere.

  SvarSlet
 4. Og her skriver Lars Bukdahl om samme.

  SvarSlet
 5. Jeg oplever egentlig ikke, at den handler specielt om din anmeldelse af Hesselholdt Tue, og jeg læser den heller ikke som særlig uklar. Han udtrykker begejstring for Hesselholdt og nedvurderer hende ikke i løbet af artiklen, men opvurderer – og her måske polemisk – andre forfattere gennem udsagnet om, at Hesselholdt ret beset er pludre-plapre på højt niveau (udtrykket en omskrivning af hendes eget udsagn om, at det blot er morens måde at tale på). Faktisk læser jeg hans artikel og delvist dette udsagn i indirekte clinch med en anden anmeldelse i Information, nemlig Kamilla Löfströms nedrakning af Agnete Braads roman for ikke at være (god) nok roman. Her er pointen hos Skyum vel ret beset blot, at det han kalder et prunkløst og anti-ekspressivt sprog også en valgt litterær form, og at Hesselholdts overdådige sprog til syvende og sidst også bare er (velkendt) form og en blandt flere værdifulde måder at skrive på set i forårets udgivelser.
  Kh Kristine

  SvarSlet
 6. Her kan man læse Kamille Löfströms anmeldelse fra Information.

  SvarSlet
 7. og her igen, Lars: http://bukdahl.blogspot.dk/2012/06/vidunderlighed-er-vidunderligere-end.html

  SvarSlet
 8. God dag til dig, her er en hurtig en, bare hvis du desperat har brug for en pålidelig trylleformular til at hjælpe med at genoplive dit smuldrede forhold her er en, der virkelig er alsidig, medfølende og pålidelig, når det kommer til stavning. Egwali stavning hjem er det rigtige valg for dig. Kontakt og forklar ham, og jeg kan forsikre dig om, at resten ville være fuldstændig magi, mit kærlighedsliv var på randen af sammenbrud, indtil jeg bestilte en kærlighedsfrase, jeg er et levende vidne i dag, det er derfor, jeg bruger dette medium til fortæl verden om denne store heksedoktor, der bragte fred og ro til mit hjem. Tal med ham i dag og få din følelsesmæssige frygt smidt væk.
  Du når ham ved disse kontakter!

  WhatsApp: +2348122948392
  Kurer: dregwalispellbinder@gmail.com

  SvarSlet
 9. Hej der, her er en hurtig, dette er udelukkende for dem, der har brug for en ændring i deres kærlighedsliv, dem, der søger en pålidelig stavehjul, der hjælper med at genoplive deres smuldrede / smuldrende forhold og også dem, der lider af lidelser af forskellige slags, denne læge er en, der er virkelig alsidig, medfølende og pålidelig, når det kommer til stavningskastering. Læge Egwali stavehjem er det rigtige valg for dig, alt hvad du behøver at gøre er bare en kontakt, så jeg kan forsikre dig om, at resten ville være komplet magi, min kærlighedslivet var på randen af ​​at kollapse, indtil jeg bestilte en kærlighedsformulering, at alle nødvendige procedurer blev fulgt korrekt for at sikre, at det fungerer perfekt. I dag er jeg et levende vidne om, at doktor Egwali tryllekunst fungerer uden nogen rimelig tvivl. Derfor bruger jeg alle medier til at fortælle verden om denne store stavelæge, der bragte fred og enhed tilbage til mit hjem. Tal med ham i dag og få dine følelsesmæssige tilbageslag udslettet helt.
  Nå ham ved disse kontakter!

  WhatsApp: +2348122948392
  Kurer: dregwalispellbinder@gmail.com

  SvarSlet
 10. Jeg er så stolt og glad for at være her for at dele dette bemærkelsesværdige vidnesbyrd, vidunderligt og ekstraordinært, jeg kan bare ikke tro, nu er min tidligere mand her hos mig og tigger om alle hans forkerte handlinger og fortæller mig, hvor tom han følte sig hele tiden han var væk, han forlod mig og forårsagede mig så smerte efter en skilsmisse, der fandt sted for 5 måneder siden. Og hele dette mirakel skete umiddelbart efter at jeg kontaktede Dr. Egwali for at få hjælp, jeg er den lykkeligste kvinde i hele verden i dag, jeg vil sige 'at have ham igen ved min side. Det er et mirakel for mig og min familie og evig glæde og lyst. Jeg er så glad nu, og jeg ved ikke, hvor meget jeg skal udtrykke min taknemmelighed og taknemmelighed over for Dr. Egwali. Jeg vil kraftigt anbefale ham, hvis du har brug for øjeblikkelig hjælp, da det er garanteret.
  Send ham en e-mail i dag /dregwalispellhome@gmail.com eller via
  WhatsApp: +2348122948392

  SvarSlet
 11. Jeg er så stolt og glad for at være her for at dele dette bemærkelsesværdige vidnesbyrd, vidunderligt og ekstraordinært, jeg kan bare ikke tro, nu er min tidligere mand her hos mig og tigger om alle hans forkerte handlinger og fortæller mig, hvor tom han følte sig hele tiden han var væk, han forlod mig og forårsagede mig så smerte efter en skilsmisse, der fandt sted for 5 måneder siden. Og hele dette mirakel skete umiddelbart efter at jeg kontaktede Dr. Egwali for at få hjælp, jeg er den lykkeligste kvinde i hele verden i dag, jeg vil sige 'at have ham igen ved min side. Det er et mirakel for mig og min familie og evig glæde og lyst. Jeg er så glad nu, og jeg ved ikke, hvor meget jeg skal udtrykke min taknemmelighed og taknemmelighed over for Dr. Egwali. Jeg vil kraftigt anbefale ham, hvis du har brug for øjeblikkelig hjælp, da det er garanteret.
  Send ham en e-mail i dag /dregwalispellhome@gmail.com eller via
  WhatsApp: +2348122948392

  SvarSlet
 12. Hej Verden! Jeg er her for at vidne om min egen ydmyge oplevelse med Egwali Dr., jeg har læst adskillige udtalelser om denne store charmer ved navn Dr. Egwali om, hvordan han har hjulpet så mange med at genoprette deres ødelagte kærlighedsliv og endda ved hjælp af nogle specielle urter i helbredelse af forskellige lidelser. Jeg gav det en chance, her er jeg i dag for at vidne om, hvordan denne charmerende og pålidelige urtemedicin trylleformulerede, og jeg fandt fred. Min ex-mand sagde, at han fortalte mig, at han var nødt til at gå sin egen vej uden nogen konkret grund kun for at finde ud af, at han sov hos en gammel ven fra college, det forårsagede mig meget smerte, og derefter indgav han skilsmisse. Han har været væk i omkring et år, jeg har savnet ham så meget, og jeg vil gøre hvad som helst bare for at genoprette min kærlighed, sådan måtte jeg kontakte ham med en pålidelig person og boom, resten var helt dejlig, og sådan var jeg. tilbage i mine arme på et øjeblik. nu lever vi lykkeligt, som Dr. Egwali sagde. Jeg bruger dette forum til at dele min vidunderlige historie, og din er heller ingen undtagelse, prøv det, og jeg vedder på, at du vil være meget glad for, at du gjorde det. Du kan kommunikere med ham via en hvilken som helst af disse platforme. E-mail: Dregwalispellbinder@gmail.com / Whatsapp: +2348122948392

  SvarSlet
 13. Livet kan nogle gange være sjovt, det ene minut er smukt, og det næste minut er helt anderledes. Min mand og jeg levede et meget smukt liv før det uventede kaos, et liv uden skavanker eller mistillid, indtil vi ikke havde problemer med støtte fra vores børn, stoppede han med at betale og fandt et eventyr uden for at flirte med sit eftertragtede ægteskabelige hjem. alt jeg led. og for det, jeg arbejdede på en unødvendig fornøjelse, følte jeg denne tomhed i mig, jeg anede ikke, hvordan jeg kunne hjælpe mig med at forene ham, fordi han ikke vendte hjem, blev sent ude, drak, røg, lavede alle mulige ting, han aldrig havde gjorde ... Men takket være manden, der bragte glæde med stabilitet til mit hjem, er Dr. Egwali, en mand med gode gerninger, så ægte og imødekommende, fordi jeg prøvede og havde tillid ... Fortæl hende om din frygt og dig ' vil være glad for du gjorde. WhatsApp eller Viber +2348122948392 eller via e -mail dregwalispellbinder@gmail.com

  SvarSlet
 14. Efter at jeg var blevet i et dårligt ægteskab i nogle år, også ved at tænke på det, mister jeg også mit job, jeg græd dag og nat, og jeg blev næsten gal. Men nu er jeg tilbage på benene, alt tak også DR WALE, der genoprettede min lykke. Efter at jeg havde læst om alle de gode ting, DR WALE har gjort for folk, kontaktede jeg ham hurtigt og fortalte ham om, hvad jeg går igennem. Min mand tævede mig altid uden grund, og han bliver altid stødt på alt, hvad jeg gør. Efter at have fortalt DR WALE alt dette, gjorde han en trylleformel for mig og fandt ud af, at min mand så en anden uden for vores ægteskab, det er grunden til, at han kommer hjem og ledte efter fejl. Men alt takket være DR WALE, at han nu har bragt alt tilbage til det normale igen. min mand har bedt mig om tilgivelse, og min chef på min arbejdsplads har bedt mig om at komme tilbage på arbejde. Jeg anbefaler også DR WALE alle, der har brug for hjælp. kontakt DR WALE Via WhatsApp/Viber: +2347054019402 eller E-mail: drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet
 15. Jeg er her også værdsætter DR WALEs gode arbejde. Da jeg troede, det var forbi i mit liv, var det, da denne store mand ved navn DR WALE kom mig til undsætning. Jeg havde alvorlige problemer med min mand, at han indgiver et skilsmissebrev, der fortæller mig, at han vil skilles fra mig. Det får mig til at miste noget fokus på min arbejdsplads, hvilket gjorde, at min chef gav mig et fyrebrev, og det bliver værre for mig. Ikke før i dag fortalte en god ven af mig, hvordan DR WALE hjalp hende med hendes problem. Så jeg tog modet til at kontakte DR WALE og fortalte ham alt. Det eneste, han gjorde for mig, var, at han kastede en trylleformular til mig, der gjorde, at min mand aldrig blev skilt fra mig igen, og min chef på arbejdet ringede tilbage for at begynde at arbejde igen. nu bor jeg og min mand begge lykkeligt sammen. Du kan kontakte DR WALE på WhatsApp/Viber +2347054019402 ELLER
  drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet
 16. EFFEKTIV OG KRAFTIG KÆRLIGHEDSTAVELSER DR WALE
  Jeg er blevet afvist af min mand efter fem(5) års ægteskab, bare fordi en anden kvinde havde en trylleformular på ham, og han lod mig og barnet lide. en dag, da jeg læste gennem nettet, så jeg et indlæg om, hvordan denne trylleformular på denne WHATSAPP +2347054019502 har hjulpet en kvinde med at få sin mand tilbage, og jeg gav ham et svar på hans WHATSAPP, og han fortalte mig, at en kvinde havde en besværgelse om min mand, og han fortalte mig, at han vil hjælpe mig, og efter nogle dage vil jeg have min mand tilbage. Jeg troede på ham, og i dag er jeg glad for at lade jer alle vide, at denne trylleformular har magten til at bringe elskere tilbage. fordi jeg nu er glad for min mand. Tak for DR WALE. Nå ham på WhatsApp/Viber-nummer: +2347054019402 eller e-mail: drwalespellhome@gmail.com Tak DR WALE. Må dine guder altid belønne dig for dit gode.

  SvarSlet
 17. Jeg tog næsten mit liv på grund af min mand, der forlod mig og stoppede med at vælge mine opkald. Han sagde, at han ikke elsker mig længere, jeg prøvede at tigge ham, men han vil ikke svare mig, før vi havde en kamp og slog op i seks måneder, hvorefter jeg indser, at jeg ikke kan tage af sted uden ham. Jeg prøvede alt muligt for at få ham tilbage, men det lykkedes ikke. indtil jeg stødte på denne mand kaldet DR WALE online, kontaktede jeg ham og fortalte ham alt, hvad der er sket mellem mig og min mand, før vi gik fra hinanden. Han spurgte mig ikke alt for bange for, at alt bliver godt igen. han fortalte mig at betale for genstande, som han ville bruge til at forberede kærlighedsformularen til mig, og jeg betalte og fulgte alle råd og instruktioner, han gav mig. Efter at have hjulpet mig med at kaste en kærlighedsbesværgelse og se, kom min mand tilbage inden for en uge. bad mig om tilgivelse, jeg var så overrasket over, at besværgelser som DR WALE stadig eksisterer. Hvis nogen her har brug for hjælp, med al oprigtighed, kontakt DR WALE i dag via WhatsApp/Viber: +2347054019402 eller e-mail: drwalespellhome@gmail.com
  du er faktisk den bedste DR WALE tak fordi du gjorde mit hjem til et lykkeligt hjem igen. Jeg kan aldrig stoppe med at tale om dig sir. hans er virkelig en fantastisk mand, du kan kontakte ham for løsning af enhver form for problemer som
  (én) lotteriformidling
  (to) ex tilbage
  (tre) bliver gravid
  (fire) kur mod enhver form for sygdom, sygdom og infektion
  Og mange andre kontakter denne store mand i dag og får din
  Problemer løst 100%

  SvarSlet
 18. Jeg er her for at lave en anmeldelse af, hvordan DR WALE hjalp mig med at ordne mit ægteskab, og også til dem derude, der søger hjælp og råd om, hvordan du redder dit ødelagte ægteskab eller forhold, for et par måneder siden havde jeg problemer med min mand, jeg bemærkede han har haft en affære med en anden ung dame på hans arbejdsplads. Jeg konfronterede ham, men han blev vred og sagde til mit ansigt, at det er sandt, som om det ikke var nok, gik han videre ved at fortælle mig, at han ikke elsker mig længere at han ville skilles, jeg var for knust og forvirret, jeg tryglede ham om, at jeg ikke ville skilles, men han insisterede, før da havde jeg hørt om DR WALE, mens jeg surfede på internettet, hvordan han plejede at hjælpe folk med brudte ægteskaber og forhold, jeg tænkte på det, og jeg besluttede at kontakte ham, han lover at få et smil på mit ansigt igen, jeg fulgte hans instruktioner og inden for nogle uger blev jeg så overrasket over at se min mand knæle foran mig og undskylde for det han havde sagt om skilsmissen, det er noget jeg aldrig havde forventet, jeg takker DR WALE for det han har gjort for mig, lever nu lykkeligt med min mand og han er holdt op med at se den anden kvinde. Venligst, hvis du har problemer som dette, råder jeg dig til at kontakte DR WALE, han kan også hjælpe dig. via WhatsApp/Viber: +2347054019402 ELLER E-mail: drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet
 19. Jeg er her for at dele denne min korte historie. Det handler om firmaet og ejendommene, som min far efterlod, før han døde. Fordi jeg ikke vidste meget om hans forretning, planlagde nogle af hans partnere at sparke mig ud af ejendommene. Jeg var forvirret over alt. ting begyndte at gå galt. Jeg ved ikke, hvem jeg skal græde til. Sagen blev ført for retten, men det ser ud til, at det gik til fordel for min forræder. forræderen fortalte mig, at jeg aldrig vil have noget at kalde mit, at han endda vil låse mig inde. Alt dette fik mig til at gå i depression. Jeg tabte på alle områder. men her er det hele vendt. en dag læste jeg på internettet, og det var sådan, jeg løb ind på DR WALE-siden. På hans side så jeg en masse gode nyheder og vidnesbyrd om ham, hvordan han har hjulpet mange mennesker med at vinde en retssag og gjort mange andre gode ting for folk. Så jeg nåede ud til ham og forklarede alle detaljer om min situation til ham derfra. DR WALE fortalte mig, at jeg ikke havde noget at frygte for ham, fortalte mig, hvad jeg skulle gøre, og ting, jeg skulle betale, som jeg betalte for alt og fulgte instruktionerne. Da jeg skriver dette, er alle ejendomme og firma blevet givet tilbage af retten. Jeg ved ikke, hvordan DR WALE gjorde sit mirakel og magi. Jeg har fuld kontrol over alt nu. Alt sammen takket være DR WALE. Jeg sætter virkelig pris på dig. DU kan kontakte DR WALE på hans WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 eller e-mail: drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet
 20. Jeg er her for at dele et vidnesbyrd om, hvordan DR WALE hjalp mig. Efter fem års forhold med min kæreste, ændrede han sig pludselig og holdt op med at kontakte mig regelmæssigt, han ville komme med undskyldninger for ikke at se mig hele tiden. Han holdt op med at besvare mine opkald og min sms, og han holdt op med at se mig regelmæssigt. Jeg begyndte derefter at fange ham med forskellige piger flere gange, men hver gang sagde han, at han elskede mig, og at han havde brug for lidt tid til at tænke over vores forhold. Men jeg kunne ikke lade være med at tænke på ham, så jeg besluttede at gå på nettet, og jeg så så mange gode foredrag om denne trylleformular kaldet DR WALE, og jeg kontaktede ham og forklarede ham mine problemer. Han kastede en kærlighedsbesværgelse til mig, som jeg bruger, og inden for få dage kom min kæreste tilbage til mig og begyndte at kontakte mig regelmæssigt, og vi flyttede sammen efter et par måneder, og han var mere åben over for mig end før, og han begyndte at bruge mere tid med mig end hans venner. Vi blev til sidst gift, og vi har nu været lykkeligt gift i to år med en søn. Lige siden DR WALE hjalp mig, er min partner meget stabil, trofast og tættere på mig end før. Du kan også kontakte denne trylleformular og få rettet dit forhold. Kontakt: WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 ELLER E-mail: drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet