tirsdag den 19. juni 2012

At holde tand for tunge


Forleden modtog jeg et halv-til-helhemmeligt brev i god papirkvalitet fra Johannes Riis. Han havde skrevet både sit eget og mit navn i hånden, og det holder bare. Brevet omhandlede Michael Strunge-Prisen, som Gyldendal nu viderefører fra Borgens Forlag. Jeg citerer fra pressemeddelelsen, der også fulgte med:

»Tirsdag 19. juni 2012 uddeles dette års Michael Strunge-pris, og for første gang står Gyldendal bag. Borgens Forlag, der hidtil har finansieret prisen, har ikke ønsket at fortsætte sit engagement.
I forbindelse med overtagelsen ændres fundatsen. Tidligere skulle prisen gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, men fra i år går den til ’en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse’. Ændringen sker med accept fra Michael Strunges forældre, som i 1988 stiftede prisen sammen med forfatteren Klaus Høeck og professor Anne-Marie Mai.
»Der er blevet talt og skrevet meget om ’den svære toer’. Nu får den det forhåbentlig lidt lettere«, siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis.
Fremover vil den prestigefyldte pris blive uddelt årligt på Michael Strunges fødselsdag 19. juni, og den vil være på 50.000 kr. Michael Strunge-prisen blev senest overrakt i 2008, hvor den tilfaldt Lars Skinnebach. Blandt de tidligere modtagere er Simon Grotrian, Nicolaj Stochholm, Morten Søndergaard, Niels Lyngsø, Mikkel Thykier, Lone Hørslev og Martin Glaz Serup. En selvsupplerende komité på tre medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af Klaus Høeck, Anne-Marie Mai og Tue Andersen Nexø. Hvem, der indstilles i år, afsløres ved en prisoverrækkelse 19. juni kl. 16 på Gyldendal. Michael Strunge (1958-1986) debuterede som forfatter i 1978 med digtsamlingen Livets hastighed.
Med venlig hilsen Gyldendal«
Nu har jeg talt med min mor i telefonen, min mor som har hørt både 24syv og P1 her til morgen, og hun fortalte mig, at hun havde hørt Tue Andersen Nexø tale om Michael Strunge-Prisen. Alt det – håndskrift, hemmelighedskræmmeri og en litterær begivenhed som en del af nyhedsstrømmen på en tirsdag – har gjort mig så glad og gammeldags, at jeg nu bager kokosmakroner – og kl. 16, så ved vi alle sammen, hvem prismodtageren er! 


2 kommentarer:

  1. JA! flere håndskrevne breve, og vi er jo nogle stykker der ved et og andet på forhånd :-)

    SvarSlet
  2. http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2012/06/19/125755.htm

    SvarSlet