onsdag den 14. marts 2012

Valbyekspressionisme

I den sidste tid har jeg læst på den nordiske avantgardes kulturhistorie (første bind, 1900-1925); jeg læser og læser, det er spændende, men ellers også en lidt sørgelig historie hvis man kigger på den danske poesi. Det vi kategoriserer som ekspressionisme og dadaisme, hvem var der: Tom Kristensen, Emil Bønnelycke, Fredrik Nygaard, Rudolf Broby-Johansen, Harald Landt Momberg.De sidste to udgav aldrig (rigtig) mere end én digtbog hver, Nygaard, hvad skete der med ham? Emil Bønnelycke, efter fem heftigt produktive og fejrede år, blev han total afvist og vist med god grund, forfatterskabet fortabte sig, og Tom Kristensen - anderledes, dog; ti års heftig digtning, fra 1920 med Fribytterdrømme til 1930 med Hærværk, og så falder det sammen. Istedet får vi en glimrende kritiker og essayist (som det også er tilfældet med Broby-Johansen); men for poesien er det da trist, ikke

Bønnelycke og Kristensen var en del af det såkaldte Valbyparnas; er der nogen der ved hvor de(t) nærmere bestemt huserede? Disse ord er skrevet i Valby, måske kunne jeg, som Deres udsendte, lægge nogle billeder op direkte fra virkeligheden direkte som den tager sig ud her i dag.


Opdatering, den 15. marts 2012:11 kommentarer:

 1. måske sidder du i Valbyparnassets bygning?
  Havde selv en zen-agtig oplevelse i løbet af min ph.d., hvor jeg sad og læste om Laugesen og Turèll og deres bolig på Forhåbningsholms Allé, hvor vi boede midlertidigt pga. brand, og ja, det var i den bygning, viste det sig.

  SvarSlet
 2. Her fra Facebook:

  Rasmus Nikolajsen googe: Ud over Tom Kristensen, som bliver den store stilskaber i 20’erne, er der andre vrede unge mænd, som gør sig gældende, og de mø­des jævnligt i et atelier på Vigerslev Alle i Valby.


  Rasmus Nikolajsen google, skulle der stå, en google siger "vigerslev allé", men den er jo så også pænt lang ...


  Rasmus Nikolajsen ‎"I den sammenhæng blev Danmark en slags udvidet Valbyparnas"

  Laila Ingrid Rasmussen Ja, det kunne være sjovt at se Parnasset. Har altid forestillet mig en vildt oplyst villa. Købte Buer og Staal af Bønnelycke for en halvtredser for et par år siden.


  Lene Asp Bønnelycke er sej!


  Laila Ingrid Rasmussen Ja, der er kul på maskinen : )


  Martin Glaz Serup Yo; Rasmus (og I andre), skriver du(I) ikke direkte på Promenaden, så kan det være at andre kan lægge mere information til og så er jeg den der er sprunget på cyklen med lommekameraet!

  SvarSlet
 3. Tak, Thomas! Jeg har på fornemmelsen at der har fundet noget sted i nogle af de huse der ligger lige ovre bagved Toftegårds Plads, som jeg kan se fra mit vindue...

  SvarSlet
 4. (Thit Jensen boede angiveligt i mange år på Toftegårds Plads, men det er jo en helt anden sag...)

  SvarSlet
 5. Hej Martin (og jer andre selvfølgelig),

  I følge Dansk litteraturs historie (bind 4: 1920-1960) fandt møderne mellem Kristensen, Bønnelycke, Nygaard, Lütken etc. - altså det såkaldte Valby-Parnas - sted på Vingerslev Allé nr. 23 hos tegneren Jørgen Chr. Jørgensen.

  Bedste hilsner
  Martin

  SvarSlet
 6. Tak, Martin - det er 300 meter fra hvor jeg sidder nu, og apropos Thomas' indlæg, så er det helt vildt - min søn har været hos sin bedste ven hele dagen efter skole i dag og spist aftensmad dér; hans ven bor på Vigerslev Allé nummer 23 (jeg var der selv i forgårs).

  SvarSlet
 7. Selvfølgelig (havde jeg nær skrevet) ... god historie!

  SvarSlet
 8. Tom Kristensen læste hele manuskriptet til Livets Arabesk op på Vigerslev Allé 23 - måske efterklangen af Baumann og hans groteske Bi-ba-bu-dukker stadig kan høres i huset en sen aften?

  SvarSlet
 9. Se hvad jeg fik på sms sent i går aftes:

  "Hej Martin,
  Valby-Parnasset havde adresse på Viglerslev Allé 23, 5. Her boede tegneren Jørgen Chr. Jørgensen med sin kone og en hel del børn, og det var her Bønnelycke, Kristensen, Fredrik Nygaard, Hulda Lütken og Harald H. Lund (ikke Momberg, så vidt jeg ved) sad og drak Bourgogne, røg pibe og legede avantgarde. I Tom Kristensens ekspressionistiske novelle Ulykken får man lidt af stemningen med fra den lille atelierlejlighed."

  Jeg prøver at komme forbi i dag og tage et billede i gråvejret!

  SvarSlet
 10. Så er der billeder på som lovet!

  SvarSlet
 11. Det er nok mig der kommer tættest på i dag, i hvert fald køber jeg min thaimad i Thai Wok, nede i højre hjørne af Parnasset ... /Rasmus

  SvarSlet